15 August 2013

Շաքարը նվազեցնում է կյանքի տեւողությունը եւ խանգարում օրգանիզմի կարեւոր համակարգերի աշխատանքը

Շաքարի սպառման փոքր անվնաս քանակություն գոյություն չունի, ապացուցել են գիտնականները.
Օգոստոս 15, 2013
Յուտա Համալսարանը ապացուցել է, որ նույնիսկ փոքր քանակությամբ շաքարավազը վնասում է օրգանիզմի աշխատանքին: Այն ցույց է տվել կրծողների վրա անց կացված փորձը: Կենդանիների մի մասին առողջ սնունդ է տրվել ամբողջությամբ վերցված, բայց ընդհանուր կալորիաների 25% - ը ստացել են շաքարով: Ծավալը շաքարավազի կարելի է համեմատել մարդու կողմից օրական երեք հատ գազավորված ըմպելիք խմելու հետ, բայց եւ դրա հետ մեկտեղ առողջ սնունդ է անձի կերակրացանկում, գրում է «BBC News» -ը: Երկրորդ խումբը կրծողների ընդհանրապես շաքար չի սպառել:

Փորձը տեւել է 26 շաբաթ: Փորձի մեկնարկից 8 ամիս անց կենդանիները ազատ արձակվեցին պայմանականորեն ազատ միջավայր: Քննության ավարտին, պարզ դարձավ, որ էգերը, ովքեր շաքար էին ստացել, մոտ երկու անգամ ավելի հաճախ են մահացել, քան կառավարվող մյուս խմբի էգ կենդանիները:

Որձերի մոտ, շաքարը բացասաբար է անդրադառձել վերարտադրողական համակարգի վրա (մեկ քառորդ քիչ ժառանգ են ունեցել) եւ տարածքներ գրավելու գործառույթի վրա: Այս կենդանիները, մեկ չորրորդով ավելի փոքր տարածքներ են յուրացրել, քան սովորաբար: Աշխատանքի ընթացքում գիտնականները մշտապես չափել են կրծողների մարմնի քաշը, ինսուլինի մակարդակը: Ընդհանուր առմամբ, այս երկու խմբերի միջեւ ցուցանիշների տարբերություն չի նկատվել: Ստացվել է, որ արտաքնապես կենդանիները առողջ են: Բայց դա այդպես չէ, քանի որ կյանքի տեւողությունը եւ որակը նվազել է:

ՄեդԴեյլի
Post a Comment